Klaas-Jan, do or die

De resultaten van het Nederlands Elftal op het EK waren dramatisch slecht. De afgelopen week zijn er in verschillende tv-programma’s een aantal zaken benoemd die zouden zijn gebeurd binnen het Nederlands team.

Of dat ook daadwerkelijk zo gebeurd is weten we niet en ook de hele context kennen we natuurlijk niet. Als buitenstaanders zullen we ook achteraf maar een fractie van de hele dynamiek binnen de groep kunnen achterhalen. Maar met die informatie als uitgangspunt en gebaseerd op algemene principes binnen teams kan ik een paar aspecten wel verder verduidelijken.

In het voetbal is de rol van reserve een bijzondere en een beruchte. Was het Klaas-Jan Huntelaar nu van tevoren duidelijk gemaakt dat hij in de hiërarchie van van Marwijk op de tweede plek kwam achter van Persie en dus op de bank zat? Of was hem een eerlijke kans beloofd om te laten zien wat hij kan en was er consensus over hoe die eerlijke kans eruit zag? Kortom, was zijn rol voor hem en de rest van het team wel helemaal duidelijk? Rolduidelijkheid is een belangrijke voorwaarde voor succes.

Naast rolduidelijkheid is rolacceptatie een belangrijk onderwerp. Want als coach of deel van het team kun je wel iemand een rol opleggen, maar als diegene daar zelf of als de groep daartegen rebelleert, dan wordt het nooit een team. Bij het Nederlands Elftal leek het erop dat Klaas-Jan Huntelaar zijn rol als reserve niet accepteerde. ‘Do or die’, zei hij immers nog in het tv-programma met Wilfried de Jong.

Dat kan ook anders. Pierre van Hooijdonk bijvoorbeeld verwoordde dat in Studio Sportzomer ongeveer als volgt : ‘ik zat bij het Nederlands Elftal vaak op de bank, maar kon als pinch-hitter belangrijk zijn. Er stonden een paar grote namen op mijn positie en mijn rol was dat ik erin kwam als extra aanvaller als we iets moesten forceren. Dat was niet altijd leuk, maar dat wist ik en ik had daar vrede mee’.

Of dit nu kwam omdat er uitgebreid en bewust toe was gewerkt naar de rolacceptatie van van Hooijdonk, waag ik te betwijfelen, maar dit zijn wel belangrijke zaken in het groepsproces. En of Klaas-Jan Huntelaar nu al dan niet terecht rebelleert tegen zijn rol als reserve, kan ik niet beoordelen. Maar de angel van het niet accepteren van de rollen moet er voor het toernooi uitgetrokken worden. Over linksom om over rechtsom, anders gaat het pijn doen.

Waarschijnlijk waren er nog wel meer angels op het vlak van de groepsdynamiek en is dit slechts een voorbeeld. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken of Mark van Bommel wel werd geaccepteerd als leider van het team. En of duidelijk was dat Van Marwijk Affelay zou opstellen, terwijl van der Vaart op de bank zat. Van Marwijk zou daarmee tegen zijn eigen principes ingaan, omdat hij vindt dat als je bij Oranje speelt, je ook bij je club moet spelen, iets wat Affelay in verband met een blessure niet deed.

Rolduidelijkheid en rolacceptatie: super belangrijk voor het functioneren van teams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>